Flemming Gadegård  
Forside Mejlkjærhus og navnet Zimmer  
 

 

Mejlkjærhus ca. april 1911. På billedet ses fra venstre:

Anton Mikkelsen, Kristine Mikkelsen, Christine Pedersdatter Nørskov, Karen Rasmussen, Marie Mikkelsen og Anders Mikkelsen.

 

 

Mejlkærhus ejerhistorie

Matr. nr. 19a Hinge Sogn

 

Mejlkærhus er udskilt fra Toftegården i Hinge. Denne gård eksisterer ikke mere, for den blev nedlagt omkring 1920. Den lå på marken vest for kirken. Mejlkærhus er Toftegårdens søfaldslod. Det var Toftegårdens ejer, Anders Jensen, der før han i 1801 solgte gården, udskilte denne parcel og solgte den til Søren Pedersen, Lemming for 340 Rigsdaler. Der medfølger 10 fag hus af Toftegårdens lade, som blev nedbrudt og flyttet ud på søfaldslodden.

 

Parcellens hartkorn var på 4 skp. 3 fdk. 2½ alb. Søren Pedersen tilkøber en parcel fra matr. 10a, som er Hingeballe Skovgård.

Den 20. december 1828 afhænder han ejendommen til Laurs Christensen.

 

Den nye ejer har vel ikke klaret sig så godt, for det er Prokurator Johan Hammershøj, der senere giver skøde til Andreas Ulfeld Zimmer. Johan Hammershøj har fået skøde d. 24. april 1830. Købesum 500 rigsdaler. Andreas Ulfeld Zimmer er født 1801 i Tulstrup sogn ved Ry, og har tjent på Vinderslevgård (som senere er flyttet) nær Vinderslevholm. Han døde 1872 som aftægtsmand i Mejlkærhus. Hans enke, Maren Rasmusdatter døde 1875, 80 år gammel.

 

Jens Rasmussen og hans kone Christine Pedersdatter Nørskov købte ejendommen i 1858. De blev gift 1. nov. 1858 og boede en kort tid i Mausing inden de flyttede. Deres første barn Mette Marie er født i Mausing 30-1-1859.

 

Senere ejere: Jakob Rasmussen til sin død i 1894 – Karen Rasmussen og Anton Mikkelsen til 1920 – Marius Søndergaard til 1960 – derefter Bertel Søndergaard.

 

Kilde: Fra Hinge Sogns Fortid af Peter Nielsen 1956

 

 

Navnet Zimmer

Jakobine Rasmussen skriver som forord til sit slægtshæfte fra 1970:

Navnet Zimmer er ikke vores familienavn, men stammer fra Mejlkjærhus (1). Den mand, som Jens Rasmussen købte ejendommen af i 1858, hed Andreas Ulfeld Zimmer. Andreas og hans kone Maren (2) blev boede i Mejlkjærhus til de døde. De havde ingen børn – måske derfor gik navnet over på vor slægt, men da vi (3) flyttede fra Mejlkjærhus, var det Rasmus (4), som beholdt navnet. Det har altid fulgt ham og hans børn, og nogle af børnebørnene er døbt Zimmer. Andreas Ulfeld Zimmer og hans kones "Vandelsattest" (5) er på Hinge museum (6).

 

1. Hedder i dag Mejlkjærgård og ligger med jord ned til Hinge sø i Hinge sogn. Mejlkjærhus er gennem tiden blevet stavet på flere forskellige måder, bl.a. Meilkjærhuus, Meilkjærhus, Mejlkjærhus og Mejlkærhus.

 

Fra gammel dansk ordbog:

Meil – findes ikke.

Mejl – betyder middel / mellem

Kjær – betyder fugtigt område med lav bevoksning af græs og småbuske. Bruges også om opdyrket moseområde.

Kær – kan have samme betydning som kjær.

Huus – gammel stavemåde for hus. Flere gamle ord med u har dobbelt u.

 

Benævnelsen Mejlkjærhus passer fint med placeringen af et hus i området mellem engen og Hinge by. Marius Søndergaard som købte Mejlkjærhus i 1920, begyndte på et tidspunkt at bruge navnet Meilkjærgaard. Måske fordi han byggede en stor lade, og dermed mente at stedet nu kunne kaldes en gård. Da Jakobine Rasmussen er opvokset på stedet, og har skrevet Mejlkjærhus i slægtshæftet, må vi gå ud fra at dette er den rigtige stavemåde fra den sidste tid hvor Zimmer-grenen havde Mejlkjærhus.

 

2. Andreas Ulfeld Zimmers hustrus fødenavn er Maren Rasmusdatter. Kilde: Fra Hinge Sogns Fortid. Da de ingen børn havde, indgik der i handlen, at Andreas og Maren kunne sidde i aftægt til deres død.

 

3. Vores slægt fra Mausing eller Karen Rasmussens børn.

 

4. Af børnene fra Mejlkjærhus, er det kun Rasmus Rasmussen der har båret Zimmer-navnet fra Mejlkjærhus. Han er ikke døbt Zimmer, men er altid blevet kaldt Rasmus Zimmer. Måske fordi der i hans unge dage var mange som hed Rasmus og Rasmussen, og folk derfor kaldte ham Rasmus Zimmer, for at præcisere den Rasmus fra Mejlkjærhus.

 

5. Vandelsattest blev også kaldet skudsmålsbog. Det samme som en udtalelse eller anbefaling.

 

6. Hinge Museum er nedlagt. Effekterne blev flyttet til Kjellerup Museum, og da denne blev nedlagt, blev effekterne flyttet til Thorning Museum.